Hem · Ingen kategori · Sommartiden och hälsan

Välkommen till sommartid.net

Sommartid pågar i ytterligare 3 dagar, 6 timmar och 44 minuter.

Sommartid gäller i Sverige år 2021 från den 28 mars till den 31 oktober. Alla tidsomställningar sker på en natt mellan lördag och söndag. Sommartid börjar klockan två på natten. Klockan ställs då fram till tre, vi så att säga förlorar en timme. Då sommartiden slutar och normaltid, eller vintertid som en del säger, inleds sker det klockan tre på natten. Klockan ställs då tillbaka en timme, till klockan två, och vi får tillbaka den timme vi förlorade på våren.

Sommartiden och hälsan

Flera argument har framförts för hur bra det är med den extra timmens ljus som kommer de flesta tillgodo genom sommartiden. Men många upplever omställningen som besvärande och känner sig trötta av den nya tidiga morgonen och många har också svårt att somna på kvällen under en tid efter tidsändringen. Både trafik- och arbetsplatsolyckorna ökar på våren efter omställningen och på hösten är det lika illa med sömnrubbningar som leder till olika trötthetsrelaterade problem.

Forskare vid Karolinska Institutet har i en studie visat på en ökad risk för hjärtinfarkt veckan efter omställningen. Ett sätt att mildra de obehag som kan uppstå är att lägga sig lite tidigare några kvällar innan sommartiden införs och att passa på att vara ute i solen under morgontimmarna.

2011-03-13

Sommartid innebär i Sverige att den lokala tiden ställs fram en timme under en del av året. Detta för att bättre använda den ljusare delen av dygnet under sommaren. Då det inte är sommartid så är det normaltid som råder.
Veckonummer
Veckonummer och dagnummer är andra ting i kalendern som är intressanta och nyttiga att känna till. Vet du vilken dag det är idag? Vem har namnsdag till exempel?